CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

indah ciptaannya..

indah ciptaannya..
Pantai Pandak, Cendering.

my dear honey...

Thursday, 17 January 2013

sharing moment

so mata tak boleh nk tutup walaupun dh pukul 1 pagi.. sejak memasuki fasa umur 20 an ni, selalu sgt la kan aku tdo lambat..kalau tak, waktu tdo aku ngn budak sekolah xde bexa pun. tepat pukul sepuluh dh ade bawah selimut dah.. ouhh,..sungguh tak remaja! kata one of my friend la.

bukan nk cite pasal tido actually.. petang tadi........all TESLians had a program called "SHARING MOMENT"..so..along the program we sharing sharing la... sharing is caring katakaaann... ^_^

so, i am of the selected senior (katanya Mdm Sally yg pilih) yg perlu berdiri dihadapan junior2 sekalian dan memberikan tips/ideas/experiences sepanjang kami (kakak2 & abg2 senior) menjalani teaching practicum... aku malas la nak cite pasal org lain punya part... sikitt la aku cite, ade yg kene explain pasal management of the class..interesting activities in classroom...and blaa blaa blaa...

so, my part was talking about Audio Visual Aids (AVA) atau melayu nya, Alat Bantuan Mengajar.. apa yg aku cerita pasal benda ni..?? aku share laa pasal one of the best AVA aku (*perasan disitu)..haha... pada aku tu yg the best la..kat org lain tu dy punya pasal...

AVA aku adalah gambar pokok kelapa atas ketas majong (*dont know the right spelling :p )...AVA ni aku guna time mengajar students year 3, topic Amazing Plant..so,the plant is amazing because it can produce a lots of things from all of its part. amazing kann?? hihi... so... this is my AVA :

EH....ehh....bukan GAJAH tu..tapi POKOK KELAPA.. mohon focus pada POKOK KELAPA shj ye.. haha...memula tu, aku kata la "boring okay kalau AVA mcm ni je...kalau korang nk tunjuk gmbar mcm ni, lebih baik korang bawa je students tpacak dpan pokok kelapa..so..to make it more interesting (interesting sgt laa kan)... buatlaa mcm ni....

 
Ha…lukiskan mata dan mulut camtu..so, Nampak la cm menarik..students pon cm tersengih2 laa tengok pokok tu senyum kat dorang an…pastu….. dh tajuk pon amazing plant…why not your AVA is amazing too? So… how to make it more interesting…? I put the element of surprise!! Nmpak x mcm xde pape jee kat pokok kelapa tu…tapi hakikatnye…. Kat batang pokok tu ade pocket! Ha..surprise kan..? bukan kat batang je, kat buah kelapa tu, kat daunt u pun ade pocket rahsia…haa…dalam poket tu…ade product yg dihasilkan oleh part of the tree..

Contohnya :
Pocket dr batang pokok tu.. kita boleh guna batang pokok kelapa utk dijadikan kerusi… so, aku pun selok laa pocket tu..dan mngeluarkan satu keeping gambar,iaitu gmbar kerusi….so..nmpak tak element surprise kat situ.. I’m sure that the students akan tertanya tanya, apa ek ade dlam pocket tu lagi…
OK...muka minta penyepak kat situ...tak boleh blaa muka kau bell! :p

So…aku pun takut la jugak cm syok sendiri kan kat depan tu..jadi aku mngajukan satu soalan..

“Kak Bell rase, korang pun tak tahu kan pokok ni ade pocket kalau Kak Bell tak bagitahu?”

Mereka mnjawab beramai ramai dan mngingatkan aku pada sessi PnP disekolah..hehe..

“Ha’ah..tak tahu…”

So…yess!! Bhasil lah surprise aku tu maknanya..
Ok.dh penat type..

Jadi…aku bersyukur menjadi insan terpilih untuk berkongsi sedikit tips dan idea untuk persediaan AVA.. aku tidaklah punya banyak ilmu..tidak lah sempurna..namun, aku cuba sedaya upaya membantu adik2.. tak hilang pun ilmu yg aku kongsikan..bahkan, andai kata mereka guna ilmu yg aku bagi, aku bersyukur ilmu itu berterusan dan berpanjangan… aku harap satu hari nanti, mereka juga akan berkongsi perkara yg sama dgn junior yg lain… mungkin idea yg lebih menarik.. sekian…

Nampak? bajet cm lecturer je.... :p


TERIMA KASIH DAUN KELADI,
LAIN KALI BACA LAGI… ^_<

Yang buruk itu datang dari kita, yang baik itu dariNya....

2 comments:

tier@92 said...

Kak Bell creative and rajin..caye nak jadi cam Kak Bell :*

Amalina Nabilah said...

lu jgn macam2 ar...haha